Paul van der Sterren
Koningen van het schaakbord
november 2018
270 blz., Ä 24,95
Thinkers Publishing
ISBN: 9 789492 510402
De Beste Zet
bol.com

Inhoudsopgave

1. FranÁois-Andrť Danican Philidor
2. De tweekamp La Bourdonnais - McDonnell, 1834
3. Londen 1851, het eerste toernooi
4. Paul Morphy
5. Wilhelm Steinitz
6. Emanuel Lasker
7. Josť Raķl Capablanca
8. Alexander Aljechin
9. Max Euwe
10. Den Haag - Moskou 1948, een nieuw begin
11. Michail Botvinnik
12. Vasili Smyslov
13. Michail Tal
14. Tigran Petrosjan
15. Boris Spasski
16. Robert James Fischer
17. Anatoli Karpov
18. Garri Kasparov
19. Vladimir Kramnik
20. Viswanathan Anand
21. Magnus Carlsen
22. Epiloog


• Op 2 november 2018 vond in het Max Euwe Centrum de presentatie van het boek plaats. Lees hier een verslagje van de presentatie.

    
Paul demonstreert een partijstelling van Bobby Fischer Paul met zijn uitgever DaniŽl Vanheirzeele


• Naar aanleiding van het verschijnen van Koningen van het schaakbord en de wereldkampioenschapsmatch Carlsen-Caruana was Paul op 8 november 2018 te gast bij Langs de lijn en omstreken.
Luister terug (episode tussen 21.00 en 22.00 uur).

• De Limburger, 22 november 2018
foto: De Limburger/Jean Pierre Jans

Roel Wiche van Dagblad de Limburger publiceerde bij het verschijnen van Koningen van het schaakbord een interview met Paul: Van excentrieke genieŽn tot jonge rekenmeesters met filmsterrenstatus.
Lees het interview hier.


In de pers

"Wie eerdere boeken van Paul gelezen heeft, weet dat hij een heldere soepele schrijfstijl heeft. Wat me vooral bij dit boek opviel is zijn enthousiasme voor de schoonheid van ons spel. Paul heeft een prachtig aanstekelijk boek geschreven. Je kunt het gewoonweg lezen of met een schaakbord bij de hand ook de juweeltjes naspelen en leren van het commentaar van Paul."
Wim Westerveld op Schaaksite en Messemaker-1847

"Met Koningen van het schaakbord heeft nu ook het Nederlands taalgebied een voortreffelijke inleiding in de genieŽn van de schaakgeschiedenis. Van Philidor tot Carlsen, alle neusjes van de zalm komen voorbij, gepresenteerd aan de hand van modelpartijen en prettig vertelde anekdotes. Wat is Paul van der Sterren toch een aangename schrijver.
Florian Jacobs in Nieuwsbrief Max Euwe Centrum

"Een prachtig boek van Thinkers Publishing, met op de voorkant een schaakvariant van de beroemde Mount Rushmore, komt van de hand van de sympathieke Nederlandse grootmeester Paul van der Sterren (..) De eerste hoofdstukken behandelen de officieuze kampioenen uit de 18e en 19e eeuw zoals Philidor en Morphy en in hoofdstuk 5 komt dan de eerste officiŽle wereldkampioen Steinitz en zo verder tot we in hoofdstuk 21 Carlsen tegenkomen. Per hoofdstuk een korte biografie en partijen en partij fragmenten. (..) .. een heerlijk boek"
Bab Wilders in Nederlands Dagblad

"Koningen van het schaakbord is een echt leesboek, maar wel met partijanalyses en fragmenten. Daarom is het ook heel prettig dat het boek mooi is vorm gegeven met een bijzondere omslag en vele foto's ter illustratie.(..) Een sterk punt van het boek is dat de afzonderlijke hoofdstukken geen opsommingen van feiten zijn geworden, maar nu juist een heel plezierig leesbaar en doorlopend verhaal waarin Van der Sterren en passant laat zien hoe het schaakspel zich heeft ontwikkeld."
Jeroen Bosch in Schaakmagazine

"Een mooi geschiedenisboek."
Johan Hut op Schaaksite

"De kampioenen worden door Paul weer tot leven gewekt door hun biografieŽn, beroemdste partijen en spelkarakteristiek te beschrijven. Tegelijkertijd volgen we de ingrijpende veranderingen van het spel zelf. Mede door de opmars van de loeisterke schaakprogramma's, is er een nieuwe dimensie aan het schaken toegevoegd."
Nico van der Hoogt in Venlose Schaakvereniging